Get Adobe Flash player
Търсене
Абонирай се за новини

RICHARD ALLAN X H&M: Комфортно изкуство

Aбстрактен и авангарден дизайн във високо октанов цвят.
Последната колаборация на H&M почита наследството на култовия дизайнер на шалове Ричард Алън със съвременна нова колекция.
31595 0 996 0
Лондон през 60-те, ерата на суинга.
Кой не си мечтае да се върне назад във времето? Следвоенната епоха е период на раждане на революционни промени. Това са времената на Мери Куант и
Бийтълс, когато всичко е позволено – къси коси, мини поли, новаторска музика и независим стил.
В тези времена на промени и енергия дизайнерът Ричард Алън внася страстта към цветовете и авангардните шарки към най-обикновения и елегантен аксесояр – копринения шал. През 1962 той решава да зпочне собствен бизнес, след като години е изучавал коприната в Лион и е бил директор на Jacqmar – най-известната марка за шалове по онова време. Независимият дух и визионерство на Алън изпреварват времето си, а дизайнът му е разпознаваем и се отличава. От момента, в който представя шаловете си за пръв път, те стават тотален хит. Творбите му минават през граници и поколения, носят се от бохеми и кралски фамилии.
През 2014 дъщеря му, Кейт Алън рестартира марката и успява да продължи делото на Ричард Алън, внасяйки страст и огнен стил в колекция, която е за новото поколение. Чрез колаборацията с H&M, моделите на Ръчард Алън, неговите отличителни шарки и стил, се прераждат в една нова колекция.
Дискутираме с Кейт силата на 60-те години, красотата на цветовете и нежността на копринения шал.
Защо 60-те години на миналия век са толкова модни и влиятелни дори в наши дни?
Кейт Алън:
„През 60-те е имало възможност за иновации в модата. Лондон се превръща в център на радикалното мислене, където бъдещето е нещо ново и неизследвано, а не сянка от миналото. На мястото на разрушенията от миналото е започнало създаването и рисуването на по-добро бъдеще. Имало е бум на идеи, цветове, дизайн. Затова мисля, че тенденциите от този период са актуални и днес и са толкова влиятелни“.
Как баща ти открива пътя към шаловете и се налага като творец, който създава изкуство върху коприна, поднасяйки и енергия на аудиторията?
Кейт Алън:
„Той винаги е работил с коприна, а при Jacqmar специализира шалове. В този период копринените шалове са много популярни. Тези на баща ми сами по себе си са произведения на изкуството. Коприната не само е чудесна за носене, но и се нанася лесно, което дава блясък на цвета, който не може да се види при другите гладки повърхности. Ако се загледате в коприната, в цветовете върху нея, ще видите, че леко се пречупват и сякаш движат от светлината“.
Какъв е най-добрият начин да се носят шаловете на Ричард Алън?
Кейт Алън:
„По един начин – със стил“.
31597 0 996 0