Get Adobe Flash player
Търсене
Абонирай се за новини

460x345

“Време за отдих и свободни занимания от 14:00 до 16:00 часа“

Малко хора днес четат книги. Не. Дори по-зле. Малко хора днес имат книги у дома си. Нуждата да почетеш нещо, да разгърнеш няколко страници, вече не съществува в голяма част от българското общество и най-вече от младежта. С навлизането на високите технологии и различните видове забавления, на хората просто “не им остава време”. Да – правилно. Има време за кафе, за компютър, за среща с приятели, за гледане на телевизия.

Но не и за четене.

Доколкото знам, това се наричаше “Време за отдих и свободни занимания от 14:00 до 16:00 часа“. Тази реплика най-често се употребява от лица между 55 и 75 годишна възраст, с цел подтикване към полезни и ползотворни занимания, които спомагат за развиването и обогатяването на човешкия интелект.

Ако на едно дете му се дават съвети и насоки как да прекарва времето си, ако се предизвика неговия интерес към книгите и му се покаже, че четенето на книга не е нещо непостижимо и страшно, тогава то ще израсне като един по-добър индивид, човек с воля и принципи.

Но нека се върнем към книгата. Какво беше тя? Майка на знанието я наричаХА. Сега тази титла е присъдена на други предмети. Като компютърът. Чрез него всеки “ вещ ” може да намери каквото си поиска, когато си поиска, колкото пъти си поиска. Или телевизорът. Развива въображението, предоставя купища от информация.

Но какви усилия се полагат? Никакви естествено! Или поне минимални.

Да, хубаво е човек да е улеснен, но всичко си има граница. Ако не се чете, не се влагат умствени усилия, се затъпява.

 

Booktrading, етаж 1